Başlangıç / Haber / KAI Vakfı Eğitim ve Gençlik Konseyi Olağan Toplantısı

KAI Vakfı Eğitim ve Gençlik Konseyi Olağan Toplantısı

02 Mart 2019 Cumartesi günü saat 14.00 de, KAI Vakfı binasında, Eğitim Konseyi Başkanı Prof. Dr. Oktay Belli ve Gençlik Konseyi Başkanı Betül Demirci ile İcra Kurulu üyesi Dr. Mahmut Öztürkler’in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, toplam 34 bursiyer öğrencimiz katılmıştır. Toplantıya ayrıca, Kadınlar Konseyi Başkanı Nergis Aktaş da katılmış ve faydalı görüşlerini bildirmiştir.

Öğrenciler ile tek tek tanışma faslından sonra, söz alan Dr. M. Öztürkler,  KAI Vakfı hakkında ayrıntılı bilgi vermiştir. Prof. Dr. O. Belli yaptığı konuşmada, “Kars-Ardahan-Iğdır’ın yüzlerce yıldan beri aynı kültür coğrafyasında yer aldığını ve ortak tarihsel süreci yaşadığını, Kars-Ardahan-Iğdır’ın Kafkasya Bölgesi’nin batıda Anadolu’ya açılan bir kapısı olduğunu, Orta Çağ’ın en büyük kültür, ticaret ve medeniyet şehri olan antik Ani ören yerinin 2016 yılı 15 Temmuz’da “Unesco Kültür Mirası Geçici Listesi” ne alınmasından sonra, yalnızca 2018 yılında 97.000 turisti ağırladığını, Kars’taki otel ve lokantaların bu insan yoğunluğunu şimdilik kaldıramadığını, bunun için yerel yönetimlerin yanı sıra KAI Vakfı İş Adamları Konseyi ile diğer Sivil Toplum Kurumlarının da yardımcı olmasını, Kars Bölgesi’nin turizm yönünden kalkınmasında antik Ani Şehri’nin lokomotif görevi gördüğünü, Kars’taki kütüphanelerin yetersiz olduğunu, kitap bağışı kampanyasının başlatılmasının gerekli olduğunu ve Kars-Ardahan-Iğdır il ve ilçelerinin daha yaşanabilir bir yerleşim merkezi olması için çok amaçlı yatırımların yapılmasının gerekli olduğunu, son 17 yıldan beri Anadolu’nun büyük şehirlerine yapılan göç hareketinin durdurulmasını ve göç hareketinin tersine döndürülmesi için yeni bir hareketin başlatılmasının gerekli olduğunu” vurgulamıştır.

Dr. M. Öztürkler yaptığı konuşmada, KAI Vakfı’nın öğrencilik yıllarında bursiyeri olmaktan gurur duyduğunu, şimdi aynı kurumda İcra Kurulu’nda yer aldığını ve öğrencilere burs verdiğini belirtmiştir.

Prof. Dr. O. Belli ve Dr. M. Öztürkler, konuşma sırasının şimdi öğrencilerde olduğunu, dilek, istek ve görüşlerinizin bizim için çok önemli olduğunu söyleyerek, bursiyer öğrencilerin görüşleri alınmaya başlanmıştır.

Öğrenciler yaptıkları konuşmada şunları vurgulamıştır: Kars-Ardahan-Iğdır’ın göç veren bir il ve ilçe olmaktan artık çıkmasını, Kars’ta “Turizm Sempozyumu”düzenlenmesini, Ani ören yerinde çok gerekli olan sosyal tesislerin yapılmasını ve ziyaretçilerin orada daha fazla zaman geçirmesini, Kars-Ardahan-Iğdır’a teknolojik yatırımlarım yapılmasının zorunlu olduğunu, bunun için de KAI Vakfı’nda “Bilim ve Teknoloji Konseyi”nin kurulmasını, Kars-Ardahan-Iğdır il ve ilçelerinde bulunan okullara kitap, kışlık giysi, kaban, bot ve diğer ihtiyaçlar için yardım kampanyalarının başlatılmasını, Kars’ta İl Halk Kütüphanesi ile Valiliğin açmış olduğu kütüphaneden birinin, tıpkı İstanbul’da olduğu gibi, 24 saat açık olmasını, Kars-Ardahan-Iğdır’ın yaşanabilir iller olması için sosyal ve ekonomik yatırımların yapılmasını, hastane ve sağlık ocaklarında doktor eksikliğinin giderilmesini ve ters göçün bir an önce başlatılmasını, KAI Vakfı’nın süreli yayın organı olan “Kars Dergisi” nin tükenen eski sayılarının PDF formatına dönüştürülerek KAI Vakfı Web sitesinde yayınlanmasını ve  KAI Vakfı Web sitesinin geliştirilerek güncellenmesinin  gerekli olduğunu dile getirmişlerdir.

Prof. Dr. O. Belli, Dr. M. Öztürkler ve B. Demirci, öğrencilerin konseylerde yer almasını istemişlerdir. Öğrenciler de, çalışmalara aktif olarak katılmaktan ve konseylerde yer almaktan gurur duyacaklarını, bu tür toplantıların eğer mümkünse her ay yapılmasını, şimdiye kadar toplantıların yapılmamasının çok büyük bir eksiklik olarak gördüklerini belirtmişlerdir.

Oldukça faydalı geçen toplantının, her ay yapılması konusunda ortak görüşte birleşilmiştir. Toplam 2.5-3 saat süren toplantıda bursiyer öğrencilere çay ve börek ikram edilmiş, kendilerine KAI Vakfı’nın süreli yayın organı olan “Kars Dergisi”nin mevcut eski sayıları ile Tekin Sönmez’in “Kars Panaroması Kartpostalı”kitapçığı ile Prof. Dr. Oktay Belli’nin “Ani”kitabı hediye edilmiştir.

Bursiyer öğrencilerimiz ile yapılan toplantı, oldukça verimli ve başarılı geçmiştir. Öğrenciler ile birlikte toplu fotoğraf çektirildikten sonra toplantı sona ermiştir.

En içten sevgi ve saygılarımız ile

KAI Vakfı Eğitim Konseyi Başkanı                   KAI Vakfı Gençlik Konseyi Başkanı

Prof. Dr. Oktay BELLİ                                                Betül DEMİRCİ